Weingut Frischengruber Grüner Veltliner Federspiel Rossatz 2019

159,00 kr.

Type: Hvidvin
Volume: 75 cl.
Producent: Weingut Frischengruber
Land: Østrig
Område: Wachau
Druesorter: Grüner Veltliner
Alc %: 12,5%
Anbefalet til: Fisk, skaldyr, muslinger, vegetariske retter eller bare som ren nydelse.

ved køb af 6 flasker er prisen  119kr. pr flaske.

Grüner Veltliner

100% Grüner Veltliner, hvor druerne håndhøstes i kølige temperaturer. Derefter presses druerne og der gives en kort maceration, der årligt varierer. Gæringen foregår delvist spontant i rustfrit ståltanke. Serveringstemperatur bør ligge mellem 6-9 grader. Passer perfekt til fisk, skaldyr, muslinger, vegetariske retter eller bare som ren nydelse.

Friske nuancer af tropisk frugt, hvide blomster, honning, et strejf af mango og litchi. Noter af appelsinskaller, anis, delikate krydderurter. Mellemfyldig, hvide æbler, frisk og flot struktureret syre, elegant, et strejf af citron samt let saltet mineraler.

Weingut Frischengrubers Historie

 

Er man til den romantiske familie vingård, ja så er du hermed kommet til det rigtige sted. Weingut Frichengruber er indbegrebet af et familie fortagende og romantikken til at dyrke vin er helt i top.

 

Det startede for mange år siden med tipoldefar Heinz og i dag drives det Georg. Familien startede med kun 3 hektar jord, beliggende omkring Goldberg, hvor især Riesling gør sig godt og i Rossatz gik Heinz for at lave det bedste Riesling.

 

Der er siden hen kommet yderligere 7 hektar mere til familien, så hele 10 hektar besidder de i dag. Ens for alle markerne er at de ligger omkring Rossatz, men der er væsentlig stor forskel på vinene. Hos Weingut Frischengruber laver man stort set kun vin på Gruner Veltliner og Riesling og størstedelen er på Gruner Veltliner, som i dag er den mest dominerende hvidvins drue i Østrig. Vineriget er som nævnt beliggende i Rossatz, som ligger i hjertet af Wachau. Her har familien fokus på de typiske Wachau Federspiel- og Smaradg vine.

 

Federspiel: De mellemfyldige vine med intens, frisk frugt og mellem 11,5% og 12,5% alkohol. Wachau har mange falke, og typen er navngivet efter den falkejagt, man tidligere havde tradition for i området.

 

Smaragd: De fyldigste vine med moden frugt, stor kompleksitet og langt lagringspotentiale. De er senthøstede, har ofte botrytiskarakter, men er stadig helt tørre og har alkohol over 12,5%. Navnet Smaragd stammer fra de lokale, grønne firben, der på solrige dage i efteråret ofte ses varme sig i vinmarkerne

 

Et hus og en familie vi er stolte af at arbejde sammen med og selvom priserne ligger langt under de andre kendte huse, som Pichler eller Knoll, ja så tør vi godt at sige at Weingut Frichengruber er tæt på at være på samme niveau. Magasinet Falstaff giver vingården hele 3 stjerner.

 

Wachau Området:

 

Østrigs mest berømte vinområde er uden tvivl Wachau. I en dyb dal langs Donau strækker vinmark efter vinmark sig op ad de stejle skråninger langs floden.

 

Terrasser er gennem århundreder blevet bygget op på klippesiderne for at give grobund til vinstokkene, der kan frembringe fremragende druer. Grüner Veltliner og Riesling står side om side, og de lokale vinbønder forarbejder dem til friske, intense og komplekse hvidvine i verdensklasse. Vinene fra Wachau har historie, karakter og klasse, og det får man også lov at betale for.

 

Området strækker sig langs Donau floden forbi gamle, smukke byer som Melk, Spitz, Weissenkirchen, Loiben og Mautern. Hovedbyen hedder Dürnstein og huser den berømte slotsruin, hvor den engelske konge Richard Løvehjerte blev holdt fanget efter det tredje korstog i 1192.

 

Klimaet i Wachau er ganske køligt. Der er stor forskel mellem dag-og nattetemperaturen, og der er dels kølige vinde vestfra. Vækstsæsonen bliver derfor lang, og man opnår modning takket være et ret solrigt vejr og de mange stejle, sydvendte terrasser, der virker som solfangere. Den høje grad af forvitring af de forskellige bjergarter giver også værdifulde næringsstoffer til vinplanten. Det bidrager altsammen til vine med høj syre, aromatisk kompleksitet og mineralske noter.