Abuelo XV Finish Collection Tawny

650,00 DKK

Abuelo XV Tawny er en af 3 aftapninger i den nye XV Finish Collection. Alle 3 rom er 15 år gamle og har fået en efterlagring (finish), på et fad der tidligere har været brugt til lagring af anden spiritus. Dette har sandelig spillet en stor rolle i den sensationelle smag af denne rom.

Navnet på de 3 rom afspejler ikke blot karakteren fra fadet, men også stedet der inspirerede til rommen: Napoleon er Cognac fra Frankrig, Oloroso er Sherry fra Spanien og Tawny er Portvin fra Portugal.

Duft: Man dufter tydeligt tawny porten i duften. Vanilje og orange noter.

Smag: Portvinen giver en krydret smag,
hvorefter rommen overtager med de klassiske abuelo-noter: tobak, appelsin, vanilje og læder.

Eftersmag. Lang cremet eftersmag, hvor portvinen og rommen skiftevis kommer i bølger.

Produktdata

Varenummer rom03829
Alkoholprocent 40.00
Volume 0.70
Oprindelsesland Panama
Kategori:

Beskrivelse

Rommen laves af Varela Hermanos i Panama. Deres historie strækker sig tilbage til 1908, hvor Don José Varela Blanco, en ung spansk immigrant, oprettede San Isidro sukkermøllen i byen Pesé. Den første sukkermølle i den daværende nyligt skabte Panama republik.

Byen Pesé, som selv blev oprettet i midten af det attende århundrede, ligger i en frugtbar dal i midten af Panama. Hovederhvervet i denne dal er nu dyrkning af sukkerrør, som beskæftiger mange lokale bønder.

Den moderate nedbør, de kolde nætter og fugtige dage spiller alt sammen en rolle i udviklingen og modningen af rommen. Jo større forskel i temperaturen på de meget varme dage og de kolde nætter, jo hurtigere modnes rommen og jo flere smags- og duftstoffer udvikles der. Så Abuelo romfabrikken ligger ikke tilfældigt i dette ”smørhul”.

For næsten 10 år siden besluttede Abuelo, via deres ejer Varela Hermanos, at udvide og derved blive mere dominerende i romverden. De startede med at købe Bacardis distributionsnet i Panama og deres tappefacilitet. De var i forvejen godt bekendt med Bacardi, da de i mange år havde leveret både rå og lagret rom til Bacardi. De nye salgskanaler betød, at salget blev mangedoblet fra 3.000 til 500.000 kasser rom om året.

En så massiv stigning i salg, giver ofte bekymring i romverden, for hvordan kan produktionen følge med på en kvalitetsmæssig måde. Det er i midlertidige lykkedes ved at have gode reserver af rom på lager ved starten og så samtidig udvide produktionen og lageret, så man har kunnet følge med i efterspørgslen i vel-lageret rom.

En stor del af væksten har i Panama været på den hvide rom, så her har vægten været på at få destillationskedlerne til at producere kvalitets rom i lidt større mængder, da det kun lageres i kort tid.

Trods væksten har Abuelo holdt fast i, at deres marker høstes ved håndkraft, så de beskæftiger over 500 lokale bønder med høst af sukkerrør. Der er også nok at se til når der er hele 8 km2 tæt plantet med sukkerrør. De dyrker således deres egne sukkerrør på egne marker. De destillerer rommen på egne kolonne kedler og lagre rommen på egne lagerhuse. Der er således virkelig tale om en ”Single estate rom”.

Fabrikken er grundlagt i 1936 med hjælp af cubanske specialister, så metoden kommer fra professionelle folk med dybe rødder i seriøs romproduktion. De laver 2 typer af rom i deres destillationskedler.